Nesto sto mozda niste znali?

Sati: 21:33:00 @Staza 0 Komentara


Nesto sto niste mozda znali.

Naše srce otkuca 67 puta u minuti. Svaki put kada pozeli da otkuca svoj sljedeci otkucaj, ono stane i pita Allaha, subhanehu we te'ala,"Da li mi je dozvoljeno da otkucam?", Pa ako Allah kaže "Da", ono otkuca svoj otkucaj, ali, ako Allah kaže "Ne", ... onda je životu kraj!!!
* * * * * * * * * * * * * * * * *

U čovjeku živi razum meleka, požuda životinje i strast šejtana, i on će pripasti onoj vrsti čija osobina u njemu prevlada. Ako čovjek savlada požudu i strast, uzdignut će se na stepen meleka. Međutim, ako ga prevladaju strast i požuda, spustit će se ispod nivoa psa! *Ibn Kajjim el-Dževzijje*

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Židovski protokol kaže "Kada vam muslimanka pruži ruku, vi njoj pružite obje, jer je to plijen. Nećete doći do Kudsa da srušite Mesdžidul – Aksa, i da napravite Hejkel – dok ne skinete hidžab sa žene muslimanke. I nećete stići do Kjabe, dok ne odvojite Qur’an od muslimanskih srca. Kada skinete hidžab sa muslimanke i njime pokrijete Qur’an, postići ćete svoj cilj."

* * * * * * * * * * * * * * * * *


Najduza sura u Kur'anu je Al-Bekare. 2. Prvi objavljeni ajeti su u suri El-Alek (Ikre). 3. Jedina sura u Kur'anu koja ne počinje sa bismillom je Et-Tewbe. 4. U Kur'anu ima 114 sura. 5. Sunnet je petkom učiti suru Kehf. 6. Sredina Kur'ana se nalazi u suri Kehf.



Sura Ihlas vrijedi trećinu Kur'ana. 8. Otac i majka Muhammeda a.s. su se zvali Abdullah i Amina. 9. Amidza Muhammeda a.s. se zvao Ebu Talib. 10. Muhammed a.s. je pripadao plemenu Kurejsija. 11. Nadimak Muhammeda a.s. je bio El-Emin. 12. Kad mu je počela dolaziti objava, Muhammed a.s. je imao četrdeset godina.


Muhammedova a.s. sestra po mlijeku se zvala Shejma. 14. Muhammed a.s. nije imao braće i sestara. 15. Prva Poslanikova a.s. zena se zvala Hatidza. 16. Prva bitka u kojoj su se muslimani borili bila je bitka na Bedru. 17. Hidzru sa Muhammedom a.s. je učinio Ebu Bekr. 18. Prije početka jela treba reći “Bismillah”. 19. Namaz je stub vjere. 20. Najmanju kaznu u Dzehennemu će imati Ebu talib, Poslanikov a.s. amidza. 21. Fatiha je prva sura u Kur'anu. 22. En-Nas je zadnja sura u Kur'anu. 23. Potop je zadesio narod koji je zivio u doba Nuha a.s.


Ibrahim a.s. je za zivota bio bačen u vatru. 25. Poslanik Ejjub a.s. je imao najveća iskusenja. 26. Poslanik koji je rođen bez oca je Isa a.s. 27. Muhammed a.s. je preselio na Ahiret u 63. godini zivota. 28. Muslimani su u Spaniji bili skoro 800 godina. 29. Meleci Munker i Nekir su zaduzeni da ispituju ljude u kaburu. 30. Melek Israfil je zaduzen da puhne u sur. 31. Namaz u dzematu je vrijedniji za 25 i 27 puta od namaza u kući.


Levhi Mahfuz je ploča na kojoj je zapisano sta će biti. 33. Krsćani su zalutali u vezi jednog Poslanika, a to je Isa a.s. 34. Jevreji su rekli da je Uzejra Allahov sin. 35. Ashabi su drugovi Poslanika sallallahu alejhi ve selleme. 36. Prvo Sto je rekao Isa a.s. u besici je “Ja sam Abdullah, Allahov rob”. 37. Dvadeset pet Poslanika je spomenuto u Kur'anu. 38. Nijedna zena nije bila Poslanik. 39 Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je najodabraniji Poslanik.


Prvi mjezin u islamu se zvao Bilal ibn Rebbah. 41. Objava Muhammedu a.s. je počela u pećini Hira. 42. Vladar svih muslimana se zove halifa. 43. Tevrat je objavljen Musau a.s. 44. Zebur je objavljen Davudu a.s. 45. Indzil je objavljen Isau a.s. 46. Hakka i Kijame su imena za Sudnji dan. 47. Nar, Sekar i Dzehim su imena za dzehennem. 48. U Kur'anu ima 15 sedzdi itilaveta. 49.U suri Hadzdz se nalaze dvije sedzde itilavet.


Prvu strelu na Allahovom putu je ispalio Sa'd ibn Vekkas. 51. Ars drzi osam meleka. 52. Halid ibn Velid imao je nadimak Sejfullah. 53. Bitka na Hendeku se jos zove i Ahzab. 54. Muhammed a.s. je ranjen u bici na Uhudu. 55. U bici na Mu'ti je učestvovalo 200.000 Vizantijaca. 56. Sulejman a.s. je umro naslonjen na svoj stap u stojećem polozaju. 57. Najuzvizeniji ajet u Kur'anu je Ajetul-Kursijj. 58. Sejtani ne ulaze u kuću u kojoj se uči sura Bekare.


Djeca Muhammeda a.s. su se zvala: Kasim, Abdullah (Tahir), Ibrahim, Zejneb, Fatima, Rukajja i Ummu Kulsum. 60. Pokrivanje zene je propisano pete godine po Hidzri. 61. Neke od mu'dziza Muhammeda a.s.: Kur'an, raspolovljenje Mjeseca, nazivanje selama od strane kamenja, izviranje vode iz njegovih prstiju... 62. Nuh a.s. je zivio 950 godina. 63. Sinovi Adema a.s. su se zvali Kabil i Habil. 64. Ugovor između Allaha i dusa svih ljudi zove se Misak. 65. Dio koji neće istruhnuti u kaburu je repna kost (repnjača). 66. Meleci ne ulaze u kuću u kojoj su pas i slika (sa likovima).