Historija stradanja Palestine (3.dio)

Sati: 01:36:00 @Staza 0 Komentara


Nametnut je val stravičnog terora u svim oblastima života, a posebno poslije nečasne i provokativne posjete časnoj džamiji Al-Aksa od strane ekstremiste Ariela Sharona u septembru 2000. godine, kao i njegovog dolaska na čelo Vijeća ministara Izraela. Nakon toga, on je širom otvorio vrata konflikta kojim je dovedeno do opkoljavanja i uništavanja sjedišta palestinskog predsjednika Jasera Arafata, koji je 11.11.2004. godine umro kao šehid u nepoznatim okolnostima.


Početkom 2005. godine održani su predsjednički izbori na palestinskoj teritoriji na kojima je pobijedio predsjednik Izvršnog vijeća PLO-a dr. Mahmud Abas Abu Mazin.

Katastrofama koje su se desile palestinskom narodu, pridružuje se i izgradnja pregradnog zida, kojeg Izrael gradi na zapadnoj obali rijeke Jordan. Njime je od Palestinaca otcijepljen veći dio poljoprivrednog zemljišta i razdvojene su brojne porodice. U suočavanju sa izraelskim povredama zakona međunarodnog prava Međunarodni sud u Hagu je, na osnovu zahtjeva Generalne skupštine UN-a od decembra 2003. godine, 09.07.2004. godine izdao svoje mišljenje vezano za ovaj zid.

Njime je ovaj međunarodni sud potvrdio nelegalnost izgradnje “zaštitnog” zida, proglasio ga protivnim međunarodnom pravu i zahtijevao da Izrael zaustavi njegovu izgradnju i plati naknadu svakom oštećenom Palestincu. Međunarodni sud je ukazao da se na ovaj zid može posmatrati kao aneksiju unutar palestinskog teritorija, ukoliko bude izgrađen u potpunosti, jer njegova izgradnja ozbiljno ugrožava provedbu prava palestinskog naroda da sam odlučuje o svojoj sudbini.

Izgradnja izraelskih naselja, također, se smatra povredom međunarodnog prava. Međunarodni sud je tražio od Generalne skupštine UN-a i VSUN da verifikuju tražene dodatne zahtjeve da bi se okončala nezakonita situacija čiji su rezultati izgradnja zida, a kojima se od Izraela traži da poništi sve zakone i odredbe koje su donesene u vezi sa zidom te izvrši povratak oduzete palestinske imovine i plati naknade Palestincima koji su oštećeni zbog toga.

Palestinska vlast s pravom smatra mir svojim strateškim ciljem. Radi izlaska palestinskog naroda iz učestalih katastrofalnih teškoća predsjednik Mahmud Abas zalagao se i ulaže maksimalan trud u realizaciji konstantnih palestinskih zahtjeva, usredočenih na ostvarivanje prava palestinskog naroda na formiranje njegove nezavisne države na nepodijeljenoj državnoj teritoriji, s glavnim gradom

Jerusalemom i granicama od 04.06.1967. godine, te rješavanje problema izbjeglica na osnovu međunarodnih rezolucija i odluke Generalne skupštine UN-a 194/III iz 1948. godine. Zbog toga, predsjednik Mahmud Abas i njegova pregovaračka grupa svoje napore fokusiraju na potrebu ostvarivanja konačnog palestinskog rješenja.

U sklopu toga su pitanja granica, Jerusalema, povratka izbjeglica, snabdijevanja vodom, izgradnje naselja, sigurnosti, zarobljenika i zatvorenika, koja bi trebala da se riješe u skladu sa procedurom iz inicijative Arapske lige i međunarodnih rezolucija, među kojima je i plan mape puta koncipiran rezolucijom VSUN broj 1515.